UBAH DIET KITA
BUDAYA atau tabiat makan kita
tidak berubah dari dulu sehingga sekarang. Sama ada sajian diet itu sihat atau
tidak, kita tidak pedulikan asalkan dapat makan. Hakikatnya amat jelas,
pengambilan makanan menurut nafsu, naluri dan citarasa yang tidak sihat dan
kurang kawalan ini menimbulkan permasalahan kesihatan yang tidak kita sedari.
Ini kerana, serangan penyakit-penyakit kronik umpamanya kegemukan, serangan
jantung, kencing manis, kanser, darah tinggi dan penyakit buah pinggang disebabkan
pengambilan makanan yang tidak sihat.
Penyakit-penyakit kronik itu
berpunca dari tabiat makan yang berlebihan dan tidak sempurna. Bukan sahaja
corak pemakanan yang diambil mempunyai bahan penambah (aditif makanan) yang
hakikatnya penyebab kepada penyakit kanser dan buah pinggang yang menjadi
kebimbangan masyarakat negara Barat. Tetapi corak pemakanan yang disajikan oleh
rakyat di negara kita mengandungi banyak daging, lemak, garam, gula dan kadar
kolestrol yang tinggi.
Di samping itu, cara pengambilan
makanan yang tidak teratur menyebabkan pelbagai masalah kesihatan yang sukar
dirawat, rawatan dalam tempoh yang lama malah memerlukan sumber kewangan yang
mahal untuk merawat sesuatu jenis penyakit yang dihidapi.
Keadaan ini amat jelas dengan
budaya pemakanan di Amerika. Menurut Pakar Pemakanan Amerika, Frances M Lappe,
rakyat di negaranya mempunyai diet yang tidak menyihatkan. Dalam bukunya, “Diet
For A Small”, disebutkan bahawa penduduk di negara itu memakan terlalu banyak
daging, lemak, gula, alkohol, bahan penambah tetapi kurang memakan makanan
berserat. (Sumber: Buku Makanan dan Pemakanan Yang Baik, CAP).
Pepatah ada menyebutkan, “diri
anda adalah apa yang anda makan”. Ia bermaksud, seandainya individu atau orang
ramai memilih corak pemakanan yang baik dan kandungannya menampung banyak
khasiat, tentunya corak pemakanan tersebut tidak memudaratkan kesihatan. Ini
kerana, corak pemakanan inilah yang patut disajikan kepada setiap anggota
keluarga. Tetapi sekiranya individu itu tidak bermaklumat dan tidak menyedari
bahawa corak pemakanan yang diambilnya itu adalah penyebab permasalahan
kesihatan, sudah tentu mereka akan mendapat serangan penyakit yang sukar
dirawat dan sudah pasti akan menderita seumur hidup.
Tabiat yang mengutamakan pengambilan
daging dalam diet mereka semakin meningkat. Daging sering dihidangkan di
majlis-majlis kenduri kahwin, majlis aqiqah dan kenduri arwah malahan sudah
menjadi hidangan harian sehingga kini. Di samping daging juga boleh didapati
dalam makanan segera dan berproses yang menjadi kegemaran kanak-kanak, remaja
dan orang-orang dewasa seperti ayam goreng, burger, hot dog dan sebagainya.
Menurut statistik Ibu Pejabat
Perkhidmatan Veterinar menunjukkan jumlah pemakan daging lembu dan kerbau bagi
seluruh Semenanjung Malaysia
pada tahun 1989 seramai 8,724,809 (61.20 peratus), daging kambing atau
biri-biri seramai 1,933,219 (13.56 peratus) dan daging ayam atau itik seramai
14,256,048 (100 peratus). Jumlah berkenaan semakin meningkat pada tahun 2000
sejajar dengan peningkatan jumlah penduduk.
Hakikatnya, pengambilan daging
yang berlebihan dalam sajian harian tidak menyihatkan. Daging bagi sesetengah
masyarakat adalah amat menyelerakan dan menyerikan setiap hidangan. Tetapi hal
sebenarnya ia lebih membawa risiko kepada kesihatan individu. Malahan
kanak-kanak yang mengambil daging dalam makanan harian amat tidak digalakkan.
Pengambilan daging secara
berlebihan boleh menyebabkan permasalahan usus, makanan sukar dihadamkan,
kegemukan, serangan penyakit jantung dan tekanan darah tinggi. Begitu juga
dengan tabiat memakan makanan segera yang berasaskan daging, umpamanya ayam
goreng dan burger.
Corak pemakanan berkenaan
mendapat sambutan luar biasa di kalangan segelintir masyarakat di negara ini
walaupun ia tidak mengenyangkan. Menurut kajian, dianggarkan lebih RM160 juta
setahun kita berbelanja ke atas ayam goreng, burger, minuman cola dan shake.
Bagaimanapun, adakah wang yang
kita belanjakan untuk mendapatkan makanan-makanan tersebut sebagai
menguntungkan dan tidak mengancam kesihatan dalam jangka waktu yang panjang?
Menurut laporan itu lagi, satu
kajian yang dijalankan oleh Suruhanjaya Makanan London tidak lama dahulu
mendapati, kekerapan memakan makanan segera boleh menimbulkan kesan buruk
terhadap kesihatan terutama kepada kanak-kanak yang sedang membesar. Ini
kerana, jika pengambilannya dijadikan satu amalan harian, diet seseorang akan
menjadi tidak seimbang dan ini boleh menimbulkan pelbagai jenis penyakit
seperti kegemukan, penyakit jantung, tekanan darah tinggi dan kanser usus.
Hal ini timbul disebabkan
makanan-makanan segera amat kaya dengan kalori, lemak (terutama lemak tepu),
gula dan garam. Sebaliknya makanan berkenaan kurang gentian, vitamin serta zat
galian.
Di samping itu, pengambilan lemak
dan kolestrol yang berasaskan haiwan sering menjadi kegemaran. Ramai yang belum
mengetahui tentang makanan yang berdasarkan kepada resipi yang dicipta di zaman
ini kaya dengan lemak dan kolestrol. Lemak dan kolestrol boleh diperolehi
daripada makanan-makanan seperti daging, telur dan hasil tenusu seperti mentega
dan keju.
Walaupun hakikatnya
makanan-makanan berkenaan amat kaya dengan sumber protein, vitamin dan garam
galian, tetapi lebihan lemak di dalam badan boleh menyebabkan kegemukan,
menyebabkan serangan jantung dan kanser.
Ayam goreng misalnya mengandungi
hampir 60 peratus lemak walaupun ia banyak membekalkan protein, niasin dan
vitamin B6. Malahan dalam setengah paun burger terdapat dua (2) auns lemak yang
kebanyakannya adalah lemak tepu.
Manakala peningkatan kolestrol di
dalam badan amat kurang diberikan perhatian oleh segelintir masyarakat kita
yang tidak mementingkan penjagaan kesihatan. Mereka beranggapan kehadiran
kolestrol adalah persoalan remeh sebaliknya pengambilan makanan itu yang sering
diutamakan. Padahal mereka belum menyedari bahawa makanan-makanan yang
disajikan oleh penjaja hari ini amat kaya dengan kolestrol.
Kolestrol adalah bahan berwarna
putih dan berlemak yang ditemui di dalam darah. Ia boleh diperolehi dari
makanan berproses dan snek seperti kentang goreng dan kerepek. Sesuatu yang
paling dikesalkan bahawa hidangan tempatan juga banyak mengandungi kolestrol
tetapi masyarakat tidak menyedarinya ekoran dipengaruhi bentuk dan citarasa
sesuatu jenis makanan itu.
Sebelum ini, bekas Menteri
Kesihatan, Chua Jui Meng pernah berkata, kadar kematian disebabkan penyakit
jantung di negara ini ialah 33.2 kes bagi setiap 100,000 penduduk berbanding
15.3 kes bagi setiap 100,000 penduduk pada tahun 1981. Menurutnya, kes penyakit
jantung yang dilaporkan pada tahun 1993 ialah 70,509 daripada 20,639 kes pada
tahun 1981.
Berdasarkan kepada laporan
tersebut menunjukkan serangan penyakit jantung adalah berpunca dari kehadiran
kolestrol. Dari kajian dan laporan yang pernah dibuat, kita tidak perlu hairan
bahawa rakyat Malaysia
mempunyai paras kolestrol yang tinggi jika dibandingkan dengan kadar purata
lelaki Amerika.
Malahan dalam konteks
penyakit-penyakit kronik yang berlegar di kalangan masyarakat negara kita, amat
jelas bahawa rakyat Malaysia
amat kurang memakan makanan berserat dan berkhasiat.
Walaupun banyak pihak pengiklan
yang mendakwa kononnya makanan yang dipasarkan mereka sebagai berkhasiat,
tetapi hakikat yang sebenarnya makanan-makanan tersebut mengandungi khasiat yang
tidak kompleks. Khasiat makanan yang tidak kompleks walaupun kadarnya mencukupi
untuk keperluan tubuh memang masih membahayakan kesihatan. Ini kerana,
kesihatan tubuh badan hanya memerlukan corak pemakanan berkhasiat yang asli dan
masih segar.
Dalam hal ini, makanan yang
mempunyai khasiat yang masih asli dan berserat adalah datangnya dari sumber
tumbuh-tumbuhan, umpamanya sayur-sayuran, buah-buahan segar dan ulam. Makanan
dalam juzuk ini perlu disajikan dengan mencukupi untuk memantapkan jumlah vitamin
dan garam galian sebagai keperluan penting terhadap tubuh. Ia boleh diambil
dalam kuantiti yang banyak dan tidak dihadkan.
Kepentingan sayur-sayuran,
buah-buahan dan ulam kepada kesihatan tubuh kerana ia membekalkan kadar serat
yang tinggi yang boleh mencegah serangan jantung. Khasiat lain ialah juzuk
pemakanan berkenaan dapat mencegah sembelit, memudahkan proses penghadaman,
menjauhi jangkitan penyakit, ulser perut, kencing manis dan tekanan darah
tinggi.
Di samping itu juga, amalkanlah
tabiat pengambilan ikan menggantikan daging, ayam dan makanan-makanan berproses
yang berasaskan daging. Ikan membekalkan “protein asid amino” sebagai suatu
bahan untuk penyembuhan penyakit. Pengambilan ikan amat digalakkan walaupun
kuantitinya melebihi kadar yang diperlukan oleh tubuh.
Pakar-pakar makanan telah
mengenal pasti bahawa kandungan khasiat dalam ikan hampir sama dengan khasiat
yang diperolehi dalam daging. Tetapi keistimewaan yang ketara berhubung dengan
pengambilan ikan ialah, ikan tidak mengandungi lemak dan kolestrol yang
mendatang risiko serangan jantung dan kanser usus sebagaimana yang diperolehi
dalam daging. Malahan ikan bilis kering walaupun terlalu kecil sebenarnya
menampung banyak jumlah vitamin dan garam galian yang diperlukan untuk kesihatan
dan pemakanan.
Khasiat dalam ikan juga dikatakan
sebagai unsur perubatan yang penting. Umpamanya, ikan haruan dapat mengubati
luka dan dapat menyembuhkan luka tersebut dengan cepat. Manakala ikan bilis
pula dikatakan dapat menggantikan susu sebagai suatu juzuk makanan yang dapat
mencegah pereputan tulang atau penyakit sum sum tulang.
Berikutan itu, pilihan terbaik
adalah di tangan anda sendiri. Individu yang amat sayang kepada kesihatan tubuh
masing-masing perlu memilih corak pemakanan yang terbaik yang dapat mencegah
dari serangan penyakit.
Justeru, ubahlah diet dan
pemakanan anda dengan mengambil corak pemakanan yang berserat dan berkhasiat,
kompleks, asli dan segar serta jauhilah pengambilan bahan-bahan penambah
makanan (aditif makanan) serta pemakanan yang kaya dengan lemak, kolestrol,
gula dan garam. Sihat dan sakit adalah di tangan anda sendiri. Andalah yang
dapat memimpin tubuh dan kesihatan diri sendiri kerana “diri anda adalah apa
yang anda makan”.
Hidangan dalam majlis kenduri, banyak daging dan lemak tetapi menafikan kepentingan ikan, sayur-sayuran dan buah-buahan.
Tulisan dan Foto:
AZMI MOHD. SALLEH
Tiada ulasan:
Catat Ulasan